1. Fiscalitat indirecta de donació d’un immoble promogut i arrendat pel donant.
La Direcció General de Tributs (DGT), en la consulta vinculant V0260-24, de 29 de febrer, resol una qüestió relativa a una persona física que va promoure en el seu moment la construcció d’un local industrial el destí del qual va ser l’arrendament a un fill seu per al desenvolupament d’una activitat econòmica, havent-se deduït les quotes suportades de l’IVA suportades en la seva construcció. Respecte d’aquest local el propietari es planteja la seva donació a favor del seu fill, arrendatari d’aquest, preguntant a la DGT si aquest lliurament tributaria per IVA.
En relació amb això, el Centre Directiu assenyala, en primer lloc, la condició d’empresari o professional del consultant, estant subjectes a l’IVA els lliuraments de béns o prestacions de serveis que realitzi en l’exercici de la seva activitat econòmica en el territori d’aplicació de l’impost, de conformitat amb els articles 4 i 5 de la Llei de l’IVA.
Quant a la tributació indirecta de la donació objecte de consulta, la DGT afirma que estaríem davant un primer lliurament d’edificació i, per tant, estaria subjecta i no exempta de l’IVA, tal com disposa l’article 20.U.22è de la Llei de l’IVA, tenint present que l’únic ús del local des de la seva construcció ha estat el d’arrendament a favor de la persona que ara serà el seu adquirent per mitjà de la donació.
El tipus aplicable de l’IVA en la indicada operació a títol gratuït seria el general, el 21% i la base imposable, de donar-se les circumstàncies previstes en l’article 79.Cinc de la Llei de l’impost, per tractar-se de parts vinculades, seria el valor normal de mercat del ben donat.
2. Tributació de les rendes obtingudes per una societat en formació.
El Tribunal Suprem, en sentència de 20 de juny de 2024, aborda la qüestió de si les societats en formació han de tributar per l’Impost de societats (IS) o si, per part seva, han de ser els seus socis els qui tributin per l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) mitjançant el règim d’atribució de rendes.
El cas en qüestió analitza si una societat de responsabilitat limitada, que havia atorgat escriptura de constitució, però encara no s’havia inscrit en el Registre Mercantil, havia de ser considerada subjecte passiu del IS o si, per contra, les rendes generades havien d’atribuir-se als seus socis en l’IRPF.
Sobre aquest tema, el TS recorda que, en virtut de l’article 33 del Text Refós de la Llei de Societats de Capital, la personalitat jurídica al tipus social triat s’adquireix amb la inscripció al Registre Mercantil. Així mateix, l’article 7.1.a) de la Llei de l’Impost de societats estableix que “seran subjectes passius de l’impost, quan tinguin la seva residència en territori espanyol: les persones jurídiques, excloses les societats civils que no tinguin objecte mercantil”.
Per això, la sentència indicada sosté que el legislador atribueix la condició de subjecte passiu del IS a les entitats amb personalitat jurídica plena, assenyalant que, d’acord amb la normativa mercantil, és la inscripció registral la que atorga a les societats tal condició.
Per consegüent, en línia amb el criteri de l’Administració, el TS considera que les societats en formació, encara que realitzin activitats econòmiques i generin ingressos, no adquireixen personalitat jurídica fins a la seva inscripció en el Registre Mercantil i, per tant, durant aquest període, no poden tributar pel IS, de conformitat amb el que es preveu en l’article 7 de la Llei del IS.
Derivat de l’anterior, en l’esmentat període temporal, les rendes generades per aquesta societat en formació se subjecten als seus socis en règim d’atribució de rendes en l’IRPF previst en l’art. 88 de la Llei d’IRPF.
3. Mesures fiscals contingudes en el Reial decret llei 4/2024.
Amb la publicació del Reial decret llei 4/2024, de 26 de juny, en el BOE del 27 de juny, s’han prorrogat determinades mesures per a afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i Orient Pròxim i, així mateix, s’han adoptat mesures urgents en matèria fiscal, energètica i social.
Les principals novetats fiscals són les següents.
- Impost sobre el Valor Afegit
Es prorroga fins al 30 de setembre de 2024 el tipus del 5% per a olis de llavors i pastes; a partir de l’1 d’octubre, i fins al 31 de desembre, el tipus serà del 7,5% per a olis de llavors i pastes, el 2% per a aliments bàsics.
Es manté al 0% fins al 30 de setembre parteixi pa, farines, llet, formatges, ous, fruites, verdures i oli d’oliva. En el cas de l’oli d’oliva, i amb efectes a partir de l’1 de gener de 2025, l’oli oliva serà considerat aliment de primera necessitat, sent el seu tipus impositiu el 4%.
- Impost de societats
Millora de la reserva de capitalització: augment de la reducció al 15% -actualment el 10%- i reducció del termini de manteniment a 3 anys -actualment 5 anys.
Llibertat d’amortització per a vehicles elèctrics i infraestructures de recàrregues en 2024 i 2025.
- Impost sobre la Renda de les Persones Físiques
Elevació del llindar de tributació al salari mínim interprofessional, això és, a 15.876 euros.
Ampliació a 2024 de la deducció per residència a La Palma (Illes Canàries).
Llibertat d’amortització per a autònoms en estimació objectiva.
- IBI e IAE
Pròrroga de beneficis fiscals per a La Palma en 2024.